Mat och tips

Orrekojans Kennel

Norwegian Buhund

It's not all about the dogs. It's a lot about what you do together with them.


They like outdor activities, so you better like that too!


We enjoy hiking in the mountains with the dogs, and to have a good place to spend the night. So does the dogs too!



Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund Norsk buhund

Mat och tips


En god resa innehåller också god mat på ett lättsamt vis. För att åstadkomma det krävs det både förberedelser och planering. Eftersom det ofta saknas butik i närheten är lösningen att ta med så mycket som möjligt redan vid avresan. Priserna kan också vara ganska höga på lite avsides platser, liksom ett begränsat sortiment. När man väl är på plats kan tiden också användas till annat än att åka och handla och att laga mat. Att efter en dagstur sätta sig i bastun för att sedan äta en god boeuf bourguignon, ett glas rött, lite dessert med en fantastisk vy över fjällen och trötta hundar vid fötterna är livskvalitet. Här är lite tips!


Vad behövs för en lättsam och bekväm vistelse?


En elektrisk kylväska är bra för att transportera färskt kött, korv, ägg, pålägg mm under många timmar. Den fungerar dessutom som ett extra kylskåp på plats.


Torrmjölk är en utmärkt ersättare till vanlig mjölk


Bra knivar tas med, kanske mixerstaven och potatisskalare, favorit tekopparna, en duk eller två, ljuslyktor, värmeljus mm. Kanske en extra tillbringare. Drycker som passar till maten bör också tas med.


Färdig mat att ta med


God mat tar tid att laga, vare sig man gör det här eller där… Man kan lägga tiden på detta hemma och ta med sig maten i form av egna konserver. Dessutom har många stugor bara

två plattor och kanske en mikro så matlagningen är inte alltid helt lätt. Det kan också vara så att det finns två plattor, en mikro och ingen ugn eller två plattor, ugn men ingen mikro...


Hermetisering


Används framför allt på sylt idag men det fungerar alldeles utmärkt även på mat. Det är enkelt och praktiskt, men det tar lite tid. (I början av 1900-talet ordnade staten kurser för husmödrar för att bemästra denna praktiska konst att förvara mat. Rätt gjort håller det i många år i rumstemperatur. När man öppnar burken skall det höras ett tydligt klick och locket skall kännas stenhårt när man trycker på det.)


Torkning


Är en annan underskattad metod. Med hjälp av en torkugn torkar man snabbt och enkelt både grönsaker, frukt, kött och fisk. Resultatet när man sedan använder det är en sensation av färg och smak. Ska man sedan vandra och vill ha en god middag på fjället är det oslagbart (och lätt). Ungefär 75% av vikten försvinner vid torkning.


Hermetisering/konservering av mat


(Konservburkar av glas i olika storlekar kan man köpa på bl a Ö&B. Skruvlock är enklast.)


Så har gör man:


Antingen gör man maten klar och avslutar med att hermetisera i burken, eller också gör man hela inkokningen direkt i burken. Det senare passar bra för grönsaker och frukt som skall vara så lite bearbetat som möjligt. De inkokta päronen som skall serveras med kolasås till efterrätt t ex.


Om maten är färdig räcker det med 15-20 minuter i ugn. För päronen tar det 1 timme.

Fyll en långpanna med vatten och sätt i ugnen på 125 grader. Fyll burken till ca ¾ med maten, fyll på med sås så att det täcker innehållet men inte helt upp till kanten. (Det kommer att sjuda i burken och det skall inte koka över och kladda ner kanten.) Skruvlocket till burken sätts på löst så att luften kommer ut under tiden i ugnen. Efter 15-20 minuter (1 timme för det som inte är tillagat) tas burken ut och locket skruvas åt. Överbliven sås kan hanteras i en egen burk. Upphettningen gör att alla mikroorganismer dör och inga nya kommer in pga det vakuum som bildats i burken.


När burkarna svalnar hörs det ett tydligt klick och man ser på locket att det buktar inåt. Trycker man på locket skall det vara helt stumt och hårt. Nu kan burkarna åka i en låda till fjällen och stå i skafferiet! Man skall vara noga med att inte ta från en burk som inte har det tydliga klicket när man öppnar. En felaktig/misslyckad hermetisering kan göra att man får stifta bekantskap med Clostridium botulinum som korats till världens dödligaste toxin.


All mat kan hermetiseras för övrigt. Burkar med grönsaker och potatis fylls upp med vatten. Burkar med kött fylls på med buljong osv.


Glöm inte dessert! Inkokta plommon eller päron är fantastiskt att servera tillsammans med lite vispad grädde.


Bröd...

Bröd är värt en egen liten avdelning. En smörgås och en kopp kaffe hör till dagsturen. Det gör att det går åt en del bröd under resan. Pålägg likaså...


Där det finns stugor men ingen butik kan man ofta köpa bake-off bröd, men ofta

till ett pris om drygt 40 kr st. Ett bröd om dagen blir en del pengar. Lösningen kan vara, om det plats i bilen, att ta med sig en liten bakmaskin. Köp en på Blocket för ett par hundralappar så har den betalat sig innan veckan är över. Man kanske inte blir den mest lönsamma kunden i och för sig.


Man kan också blanda i påse färdig mix att röra ihop på plats. Om det finns en ugn, vill säga...